Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Knihoměsíc Projekty

Knihoměsíc – květen 2023 (doplnění)

31. 7. 2023

 

Vážení čtenáři,

měsíc květen je za námi a já vám přináším souhrn všeho, co jsem v tomto měsíci přečetla a slyšela. Snažím se vám zprostředkovat všechny recenze, a to včetně těch, které vycházejí mimo stránky Iwíkovy knihovny. Ke všem recenzím vám vložím odkazy, abyste si mohli o mnou přečtených knihách zjistit více.


Přečtené knihy:

  1. Niccolo Machiavelli – Vladař (Na začátku roku jsem se pustila do Čtenářské výzvy Databáze knih, kde jedním z bodů je přečtení knihy odehrávající se v 16. století. Nikdy by mě nenapadlo, že si přečtu právě tento titul. Abych pravdu řekla, od knihy jsem čekala popis ctností a neřestí panovníků, ale kniha měla přidanou hodnotu v tom, že mimo to popisovala i historickou situaci té doby a čtenář si tak mohl vše velice dobře představit. Líbilo se mi, že autor si s ničím nebral servítky a vše popsal poměrně otevřeně. Český překlad je kvalitní a čtení je zajímavým zpestřením a únikem od románové formy. Při četbě se zamyslíte jistě nad přesahem do dnešní doby, nebudu vám zatajovat, že je titul svým způsobem nadčasový.)
  2. Ursula Poznanski – Pět (Román Pět z pera Ursuly Poznanski mě uchvátil. Byla to čtivá a strhující detektivka, naplněná vrchovatě napětím a překvapivými zvraty. Abych pravdu řekla, docela mě překvapil závěr. Upřímně, až téměř do poslední stránky jsem napětí vážně nečekala. Autorka má interesantní styl a já už se těším na další setkání s jejími hrdiny. Tento titul je prvním ze série o vyšetřovatelce Beatrice Kasparyové.)
  3. Claire Keeganová – Takové maličkosti (O novele Takové maličkosti od Claire Keeganové, která byla vydána pod hlavičkou nakladatelství PROSTOR, jsem se dozvěděla náhodou, a to na Facebooku díky výzvě Čtenářského klubu Martinus.cz. Abych pravdu řekla, tak silný příběh s neobvyklou rezonancí mě hluboce zasáhnul. Text je velmi stručný, vše se odehraje na pouhých 63 stranách a překvapí vás zejména tím, co se nachází mezi řádky. Ne vše musí být vždy čtenáři naservírováno autorem na zlatém podnosu. Autorka si za tento příběh, jenž kritizuje tzv. Magdaleniny prádelny v Irsku, vysloužila nominaci na Man Bookerovu cenu 2022. Co však titul hodně poznamenalo, je nedokonalý překlad. Mnohdy nedává text smysl.)
  4. Martin Komárek, Herbert Slavík – Poslední revoluce: Jak jsme žili 1985-1992 (Titul Poslední revoluce je pro mě velkým překvapením. Obsahově je kniha nabitá cennými popisy událostí, jež napsal Martin Komárek. To však není všechno. Herbert Slavík povídání obohatil o dobové fotografie, jež monitorují všechny popsané události i s emocemi, které s nimi byly neodmyslitelně spojené. Kniha je psaná čtivým, živým stylem a může na vás působit coby dobová reportáž. Důvodem je fakt, že jak Martin Komárek, tak i Herbert Slavík obrázky a text doprovodili svými glosami, jež jsou úderné a čtenáře na chvíli přenesou do dané doby. Knihu mohu doporučit všem milovníkům historie, ale i žákům základních a středních škol či studentům škol vysokých. Troufnu si tvrdit, že se jedná o skvělý učební materiál, se kterým mohou pracovat i učitelé dějepisu ve svých hodinách.)

Četli jste, nebo jste slyšeli některý z titulů? Jaký je váš názor? Budu ráda za každý příspěvek a případná doporučení, co bych si mohla přečíst příště.

štítky
podobné články

Zanechat komentář