Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Knihoměsíc

Knihoměsíc – leden 2024

31. 5. 2024

Vážení čtenáři,

s opožděním vám přináším souhrn všeho, co jsem v měsíci lednu tohoto roku přečetla a slyšela. Snažím se vám zprostředkovat všechny recenze, a to včetně těch, které vycházejí mimo stránky Iwíkovy knihovny. Ke všem recenzím vám vložím odkazy, abyste si mohli o mnou přečtených knihách zjistit více.


Přečtené knihy:

  1. Milan Kundera – Unesený Západ (Unesený Západ od Milana Kundery je velmi zajímavým titulem, jenž v krátkosti poukazuje na potíže střední Evropy a její kultury, jež dle slov autora již dávno není brána coby hodnota. Útlá knížka se skládá ze dvou esejů, a to Nesamozřejmost národa a Unesený Západ. Obě díla jiným způsobem popisují totéž. První text je vstupním projevem Milana Kundery ze IV. sjezdu spisovatelů v roce 1967. Kundera byl za něj komunistickou stranou obviněn z tvorby politické a filozofické opozice. Oba texty mají na čtenáře velký dosah a vedou jej k zamyšlení o českém národu. Kniha se mi dobře četla a mohu ji vřele doporučit všem čtenářům, kteří nad přečteným rádi hloubají, studentům historie a literatury a v neposlední řadě i příznivcům Milana Kundery samotného.)
  2. Petr Ludwig – Konec prokrastinace (Kniha Konec prokrastinace od Petra Ludwiga mě překvapila svou barvitostí a praktičností výkladu. Z knihy se dozvíte, jak bojovat s odkládáním důležitých věcí, ale i se strachem z neúspěchu, jenž právě často k prokrastinaci vede. Text ja doplněn o ilustrace a grafiky. Ke knize vznikly i webové stránky, kde je možné se dočíst více a případně si tu zájemci mohou stáhnout doplňkové materiály pro praktické cvičení.  Knihu mohu vřele doporučit všem čtenářům, kteří na sobě chtějí pracovat a být úspěšní jak ve studiu či práci, tak v osobním životě.)
  3. Mark Greaney – Šedý muž (Šedý muž od Marka Greaneye je velmi poutavým thrillerem, při jehož četbě budete mít poměrně často husí kůži. Hlavní hrdina je opravdový tvrďák, ale to uvidíte sami. Děj se odehrává hned v několika evropských státech a najdeme v něm i českou stopu. Kniha je čtivá, poutavá, a protože se v ní pořád něco děje, tak je neskutečně strhující a zajímavá. Autor při psaní tvořil četné rešerše, týkající se hlavně zbraní, práce s nimi, ale třeba i týmové bojové taktiky. To vše v textu má svoje neodmyslitelné místo. Knihu mohu vřele doporučit všem čtenářům napínavých thrillerů a bojových scén. PS: Dodám, že pokud jste viděli film, vůbec to nevadí, dle vlastní zkušenosti mám pocit, že je adaptace zpracována pouze na motivy a kniha mi přišla asi zajímavější, i když film též nebyl vůbec špatný.)

Poslechnuté audioknihy:

  1. Agatha Christie – Vražda na Nilu (Audiokniha mě velmi mile překvapila. Jedná se o dramatizaci stejnojmenného románu, jež je udělaná zajímavým způsobem. Posluchač má pocit, jako by byl součástí dění, tomuto pocitu hodně přispívá zvukový podkres, kde šplouchá moře nebo se dohadují obchodníci na tržišti. Výkony vypravěčů jsou výborné, tudíž si audiokniha jako celek zasluhuje velmi pozitivní hodnocení. Překvapením pro mě bylo, že se tu vůbec neobjevil Hercule Poirot, kterého jsem očekávala. Jeho náhradník, jímž byl kněz mu ale výtečně sekundoval. Vřele doporučuji všem milovníkům děl Agathy Christie, ale i těm, kteří si rádi poslechnou dramatizace knih.)
  2. Agatha Christie – Svědkyně obžaloby (Audiokniha je pro mě opět milým překvapením. Je to již druhá dramatizace díla této autorky, co jsem měla možnost slyšet. Abych pravdu řekla, moc se mi to líbilo. Forma dramatizace a zvukový podkres docílily toho, že je posluchač součástí děje. Výkony vypravěčů byly procítěné a věrohodné. Audiokniha jako celek si zasluhuje velmi pozitivní hodnocení. Vřele doporučuji všem milovníkům děl Agathy Christie, ale i těm, kteří si rádi poslechnou dramatizace či zkrácené příběhy.)
  3. Agatha Christie – Pavučina (Další dramatizace díla legendy klasické krimi. Agatha Christie zpracovala velmi zajímavou a poutavou zápletku, kterou interpreti uchopili bravurně. Opět je vše zpracováno velmi věrohodně, k čemuž přispívá i zvukový podkres. Audiokniha jako celek se mi moc líbila a zasluhuje tedy pozitivní hodnocení. Vřele doporučuji všem milovníkům děl Agathy Christie, ale i těm, kteří si rádi poslechnou dramatizace či zkrácené příběhy.)

Četli jste, nebo jste slyšeli některý z titulů? Jaký je váš názor? Budu ráda za každý příspěvek a případná doporučení, co bych si mohla přečíst příště.

 

štítky
podobné články

Zanechat komentář