Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Knihoměsíc Projekty

Knihoměsíc – květen 2024

16. 6. 2024

Vážení čtenáři, měsíc květen je za námi a já vám přináším souhrn všeho, co jsem v tomto měsíci přečetla a slyšela. Snažím se vám zprostředkovat všechny recenze, a to včetně těch, které vycházejí mimo stránky Iwíkovy knihovny. Ke všem recenzím vám vložím odkazy, abyste si mohli o mnou přečtených knihách zjistit více.


Přečtené knihy:

  1. Nelly Černohorská – Oko čarodějnice (Tato kniha je úvodním titulem edice s názvem Zrnka Temnoty. Abych pravdu řekla, tak je určitě velmi zajímavým uvedením. Příběh mě zaujal hned po pár řádcích. Napětí autorka dokázala udržet po celou dobu, a to i přesto, že jste již zhruba od dvou třetin znali rozřešení detektivní zápletky. Ano, jedná se o horor, jenž se snoubí s detektivkou. I přes tento fakt stejně autorka dokázala udržet napětí a gradovat je až do posledního řádku, rozuzlení příběhu je překvapivé a tentokrát je čtenář nalezne opravdu až na samotném konci. Mohu vřele doporučit všem milovníkům temného čtení, ale také příznivcům autorky. Těším se na další setkání s jejím počinem.)
  2. Zdeněk Svěrák a kolegové – Půlstoletí s Cimrmanem: Legendární divadlo z odvrácené strany (Poměrně útlá knížka, na níž se podíleli všichni, kdo mají něco společného s Divadlem Járy Cimrmana. Důstojný úvod ke vzpomínkám svých kolegů sepsal formou dopisu již zesnulému Ladislavu Smoljakovi sám Zdeněk Svěrák. Tento dopis je plný zajímavostí, ale i vtipných pasáží. Jazykové vyjadřování Zdeňka Svěráka je barvité, čtivé a plně vystihující poetiku tohoto divadelního uskupení. Na úvodní dopis navazují vzpomínky ostatních kolegů, které jsou mnohdy vtipné. Za vzpomínkami psanými následují fotografie, které zachycují nejen dění na pódiu, ale hlavně se zaměřují na zákulisí a různé další aktivity, jež společně členové divadla podnikli. Za fotografickým koutkem následuje závěrečná tečka v podobě textu Miloně Čepelky. Myslím si, že se jedná o velmi povedenou publikaci, která udělá radost všem příznivcům tohoto divadelního souboru, ale může být i pomůckou ve studiu žákům středních škol či studentům škol vysokých.)
  3. Milan Kundera – Nesnesitelná lehkost bytí (Jeden z titulů české klasické literatury, který překvapí. Román překvapí nejen častým prolínáním erotiky s politickým podtextem. Kundera ve svém díle vyobrazuje osud hrdinů, již se zmítají mezi ideologiemi. Zároveň je v textu často řešena otázka lidské existence. Do vyprávění vstupují postavy, jež zastupují nejen sexuální, ale také umělecké požitky, vůči čemuž je do opozice kladena právě ona nesnesitelná lehkost bytí, dle níž nese dílo název a jedná se tudíž o stěžejní myšlenku. Četba románu je poněkud náročnější, protože čtenář musí být při četbě pozorný a spoustu věcí si musí zapamatovat, aby všechny indicie do sebe v konečném rámci zapadly. Dílo je rozděleno do několika částí, jež mají společné postavy, je tu jednotné téma a společné motivy. Děj se odehrává v 60. letech 20. století, jsou tu zřejmé i události roku 1968 a následná normalizace. Hlavními protagonisty jsou dvě milenecké dvojice, a to Tereza s Tomášem a Sabina s Franzem. Střídání pasáží věnovaných jednotlivým protagonistům opravdu vyžaduje zvláštní pozornost. Tento román bych doporučila zejména milovníkům klasické literatury, románů ze života a náročného čtení, ale také příznivcům tvorby Milana Kundery.)

Četli jste, nebo jste slyšeli některý z titulů? Jaký je váš názor? Budu ráda za každý příspěvek a případná doporučení, co bych si mohla přečíst příště.

štítky
podobné články

Zanechat komentář