Iwik
severní Čechy

Jmenuji se Ivana. Mým největším koníčkem je četba. O své čtenářské zážitky se s vámi ráda dělím na těchto stránkách. Najdete zde recenze zajímavých knih a audioknih, rozhovory s jejich autory a spoustu dalších zajímavostí ze světa literatury. Moje články však najdete i na portálu Chrudimka.cz. Spolupracuji s předními českými nakladatelstvími a vydavatelstvími, což mi umožňuje vám představit mnoho zajímavých knižních novinek.

Jsem redaktorka portálu
Archiv blogu
Sociální sítě Iwíkovy knihovny
Reklamní miniokénko


Jednoduchý přivýdělek
Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

Sledovanost

TOPlist
Recenze

Sudičky – Markéta Harasimová

21. 7. 2024

Sudičky - náhled

Je to již tři měsíce, co spatřil světlo světa nový román Markéty Harasimové, tentokrát nese název Sudičky. Příznivci této autorky se mohli 20. dubna právě z tohoto důvodu radovat. Jedná se opět o psychothriller, jenž byl vydán pod hlavičkou autorčina nakladatelství MaHa. Ráda bych vám tuto knihu představila prostřednictvím dnešní recenze. Tato kniha je oproti jejím ostatním titulům v mnoha ohledech jiná. Tematicky, ale i námětem autorka znovu sahá snad ještě po drsnějším kalibru, než tomu bylo doposud. Kniha je plná životních kotrmelců, intrik, rozjitřených emocí, sexu a strachu, jenž tu hraje velkou roli. Jedná se o čtivý příběh, který se čtenáři zaryje pod kůži.


Něco málo o autorce (zdroj: cbdb.cz):

Markéta Harasimová je autorka, jež si vydobyla své místo na poli české literární scény. Na svém kontě má pod hlavičkou vlastního nakladatelství MaHa vydaných šestnáct titulů pro dospělé čtenáře (Poháry touhyOsmnáctPotemnělý rájČerná vdovaDoktorka ViktoriePurpurové dotekyHedvábná pastVůně nociKlinická smrtSmrtelný hříchJak chutná strach, Volným pádemSlovo proti slovuKudlankaGaslighter a v této recenzi zmiňovaný román Sudičky), tři dětské tituly a jeden romantický pro dospělé pak vyšly pod taktovkou nakladatelství Bookmedia (Z deníku kočičky ŤapičkyKoťátka kočičky Ťapičky, Putování kočičky Ťapičky Na kočičí svědomí), celkově je však těch titulů třicet dva a  perličkou je, že do roku 2014 vydala celkem deset titulů bez toho, aniž by měla vystudovanou školu s humanitním zaměřením. Její vývoj je na románech zajisté znát. Neustále obměňuje témata a snaží se v dějích vyobrazovat dnešní dobu a život v ní. Její příběhy jsou čtivé, napínavé a svižně ubíhající. Stěžejními tématy jsou problematika sociálních vztahů, láska a milostné vzplanutí či detektivní zápletky.


Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„Závislost… slovo často skloňované, přesto zlehčované. Každý z nás se domnívá, že mu nehrozí. Že vykouří pár cigaret, vypije nějakého panáka, zajde na pivko, občas zahraje ruletu, vsadí na sportovní zápas. Jenže… lidská duše je křehká. Má sklon propadnout tomu, co ji fascinuje. Někdy třeba jen kvůli bonusům, které člověku určitá aktivita přináší (je přece tak nevinná, no ne?). Ovšem během dní, týdnů, měsíců a let se vše prohlubuje až… se ocitne v kolotoči, který nemá konec. Nebo možná ano, ale bere na sebe háv zkázy. Příběh Ivety, hlavní hrdinky románu, začíná v nefunkční rodině. Od raného dětství zažívá domácí násilí a poté, co opilý otčím před dívčinýma očima ubodá její matku, putuje do dětského domova. Zde přichází další trauma a Iveta sahá po drogách, aby na všechno zlé zapomněla. Jenže halucinogeny, později společně s novým přítelem, její život postupně změní v peklo. Iveta po těžké nehodě, za kterou také stojí závislost, skončí jako kvadruplegik a přeje si už jenom zemřít. Sudičky jí však do osudu vepsaly trochu jiný scénář…“


Základní informace o knize:

Psychothriller Sudičky vyšel 20. dubna 2024 pod taktovkou nakladatelství MaHa. Pokud vás recenze zaujme a budete si chtít titul pořídit a přečíst, můžete tak učinit na stránkách e-shopu nakladatelství. Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Markétě Harasimovénakladatelství MaHa.


Recenze knihy:

Hlavní protagonistkou nového románu Markéty Harasimové je Iveta, mladá žena, jíž život od útlého dětství postupně házel klacky pod nohy. Jak již říká sama anotace, její dětství je naplněné týráním nejen jí samotné, ale i její matky, jež následně trýznění svého manžela podlehne. Iveta je toho všeho svědkem a hluboce se to do ní otiskne, což se potom ukazuje i na jejím dalším chování. Její život je samý kotrmelec, když už se začne zdát, že by se mohlo vše urovnat, dojde k dalšímu zvratu. Příčinou toho je zejména Ivetina závislost na drogách, která je u ní vypěstována. Otázkou tedy je, zda se dokáže Iveta vymanit ze spárů všeho zlého. Zvládne se postavit své závislosti? Dokáže někdy překonat své bariéry? Odpovědi na tyto otázky získáte, když se začtete do tohoto strhujícího, poutavého, čtivého a poučného psychothrilleru.

Pro tvorbu Markéty Harasimové jsou charakteristické ženské hlavní postavy, které jsou různým způsobem zkoušeny osudem. Stejně tak je tomu i v případě Ivety. Co se týká Sudiček, tak i tentokrát autorka zaujme své čtenáře poutavým a strhujícím stylem psaní. Text je naplněn spoustou emocí. Občas můžete mít pocit, že jsou určité pasáže předvídatelné, avšak chyba lávky, pointy jsou překvapivé, čímž je vyvoláno napětí. Některé scény jsou až hrůzu nahánějící a o to více, když si čtenář představí, že by byl v kůži hlavní hrdinky. Občas se v textu nacházejí násilné scény, není jich sice nějak moc, ale mám za to, že to je pro navození odpovídající atmosféry dostačující. Je dobré zmínit, že je tento román čtivem zejména pro milovníky thrillerů a psychologických románů, kterým nevadí téma násilí či drogové závislosti. Zároveň si dovolím podotknout, že se nejedná o nic pro slabší povahy.

Markéta Harasimová ráda pracuje s různými tématy a motivy, což potvrzují i Sudičky. Tentokrát se pustila do témat jako jsou vztahy v rodině či na pracovišti, sociopatologické jevy, jako jsou kriminalita či drogová závislost či patologické partnerské vztahy. Těch témat je pochopitelně v románu mnohem více, avšak nechci vytvářet spoilery, proto jejich odhalení ponechám vaší interpretaci.

Příběh je rozpracován v různě dlouhých kapitolách, jichž je ve svazku dvacet sedm číslovaných, vše je uvedeno typicky prologem a zakončeno epilogem. Všichni čtenáři, kteří již něco od autorky přečetli, vědí, že je to jakýsi standard. S ohledem na to, že jsou kapitoly číslovány, není možné, aby čtenář dopředu odhadnul, co se bude v následující kapitole odehrávat. Vypravěč je realizován er-formou a veškeré dění kolem hlavní postavy je jím sledováno zpovzdálí. Do pásma řeči vypravěče je vložena polopřímá řeč, v rámci níž může čtenář nahlédnout do myšlenek postavy, ale jsou tu i dialogy mezi postavami, jichž je poměrně hodně. Kapitoly jsou s ohledem na svou délku dále členěny do menších celků, jež jsou znatelné díky vynechanému řádku a grafickému značení, v následujícím textu je poté zřejmý dějový posun.

Kompozice je převážně chronologická, avšak jsou tu také retrospektivní odbočky, kdy se hlavní postava  (nebo i vypravěč) vrací do minulosti a odkrývá okamžiky, jež poznamenaly osud Ivety. Odboček však není nějak moc a text je tak soudržný. Co se týče prologu, je to text, jenž čtenáře připraví na to, co se někdy později stane pro hlavní hrdinku skutečností. Následně je vyprávěn Ivetin příběh od jejího nejútlejšího dětství až do chvíle, než se děj neprolne s děním v prologu. Je to pro čtenáře velmi zajímavá sonda, jež ho do určité míry může nejen navnadit na další čtení, ale i připravit na náročnost následujícího textu.

Autorčin styl je překvapivě tvárný. I když je Markéta Harasimová velmi plodnou autorkou (ročně jí vycházejí alespoň dva romány), nejsou její texty jednotvárné. Vždy obsahují nějaké osvěžující změny a něco, co čtenáře upoutá a nepustí ho to do té doby, dokud nezjistí, jak to vše dopadlo. Popisy Markéty Harasimové jsou velmi realistické a živé. I v tomto románu autorka čerpala látku z aktuálního světa a přenesla ji s bravurou sobě vlastní do světa fikčního. Čtenář si tak může prostředí, ale i veškeré dění velmi snadno představit, čímž je vyprávění barvitější, procítěnější a věrohodnější. Autenticita opět nahání husí kůži. Čtenář je působením vypravěče velmi snadno vtažen do děje.

V románu se objevuje poměrně malé množství postav. Jen Ivetě nejbližší protagonisté jsou prokresleni do větších detailů, protože významně zasahují do děje. Patří mezi ně Ivetina matka, její otčím, přítel Radek, Lexa či Ivetina teta. Ostatní postavy se dají označit za epizodní, a protože do děje vstupují jen po značně omezenou dobu, jsou jejich charaktery zpracovány pouze povrchně, což je pro autorku charakteristické.

Obálka románu SudičkyVyprávění je převážně realizováno v minulém čase. Pro zvýšení napětí, ale i pro vnitřní monology či polopřímou řeč je využito přítomného času. Budoucí čas se objevuje velmi málo. Tyto vyprávěcí postupy přispívají k atraktivitě a autenticitě vyprávění. Napětí je pak realizováno zejména pomocí krátkých a úderných vět či výpovědí. Avšak poměrně často se objevují i delší textové celky, které slouží ke zpomalení toku děje. Tyto věty jsou převážně vyvedeny v popisném slohovém postupu. Nejčastěji jde o charakteristiky postav, popisy situací, času a prostředí. Upozorním, že dějová náročnost může vést k tomu, že budete muset knihu na chvíli odložit, vydýchat se a znovu se začíst. Román jako celek se však čte velmi dobře.

Děj je uveden prologem a zakončen epilogem, celkem je vepsán do 27 kapitol a text má dohromady 308 stran. Zajímavá je i grafická úprava, kdy je použito přiměřeně velkého patkového písma, pro nadpisy kapitol bylo využito bezpatkových verzálek. Typografie a sazba se vyvedly skvěle. Po grafické stránce musím vyzdvihnout i jednoduchou obálku, která ale odkazuje k tomu, co se v příběhu odehrává a v jakém prostředí se budeme s hlavní postavou pohybovat. Autorčiny texty se čtou velmi dobře i přes jejich obsáhlost. Zdatnější čtenář je bude mít přečtené během pár večerů.

Celkově hodnotím psychothriller Sudičky velmi pozitivně. Příběh je sice velmi náročný na psychiku, tudíž jsem jej musela několikrát odložit a vrátit se k němu, ale i přesto se mi četl téměř sám. Téma je pro současnou dobu poměrně ožehavé a musím říci, že Ivetin příběh čítá mnohá ponaučení. Myslím si, že je to další román Markéty Harasimové, který by měl být doporučován ke čtení nejen dívkám na středních školách, aby došly ponaučení a neudělaly ve svých životech stejné chyby, jichž se dopustila hlavní hrdinka románu. Když mi byl titul autorkou nabídnut k recenzi, byla jsem nešťastná, protože zrovna v té chvíli jsem bojovala s tvorbou diplomové práce a nezbývaly mi kapacity na to, abych mohla číst něco jiného než texty pro tyto účely. Naštěstí mi paní Markéta Harasimová nabídla, že se mi ozve později znovu a že si titul budu moci přečíst a recenzi pro ni napsat. Měla jsem velkou radost a o to větší, když mi pak knížka dorazila do Zásilkovny jako překvapení. Ještě větším a velmi milým překvapením pro mě bylo i to, že knížka obsahovala i autogram. Velmi tímto děkuji za milé překvapení. Do čtení jsem se naplno pustila až 10. července. Tento psychothriller mi snad přišel dosud tematicky nejnáročnější, ale byl velmi čtivý. I když jsem na chvíli knihu odložila, vždy jsem měla potřebu číst dál a dál. Osud hlavní hrdinky byl hodně smutný a troufnu si tvrdit, že kdyby nezažila to, co v dětství prožívala, její život by byl zajisté úplně jiný. Trošku mi to připomíná někoho, koho znám, a možná i proto pro mě bylo čtení tak těžké. Autorka se opět ve svém psaní posunula kupředu. Teď zároveň již mohu napsat, že autorce psaní dle skutečných událostí sedí. Již teď se těším na další setkání s její knihou. Z četby tohoto titulu jsem si odnesla velmi silný čtenářský zážitek, který jsem pár dní musela zpracovávat.

Román Sudičky mohu vřele doporučit všem milovníkům psychothrillerů, románů s tematikou sociálních a rodinných problémů či sociopatologických jevů. Nesmím však zapomenout ani na příznivce příběhů Markéty Harasimové, těm zajisté tato novinka udělá radost.


Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Žánr

Romány, Thrillery, Zdravotnictví

Vydání

2024, MaHa

Počet stran

312

Jazyk vydání

český

Vazba knihy

pevná / vázaná

ISBN

978-80-88363-47-7

štítky
podobné články

Zanechat komentář